Plots, Toendra & Het Leven

Podcasts met verhalen

Plots is een programma met onwaarschijnlijke maar ware verhalen rond één thema. Menselijke verhalen die je raken en je aan het denken zetten. Het programma is geïnspireerd door het Amerikaanse documentaire- programma This American Life en werd vervaardigd door de makers van de bekroonde VPRO-serie 1 Minuut. Plots kwam tot stand met steun van het Mediafonds.

De serie werd voor de VPRO gemaakt door een groep zelfstandige radio- en podcastmakers, die later ook de podcastseries Toendra (2015) en Het leven: een gebruiksaanwijzing (2016-2017) maakte.

Moeder Gülay en dochter Berfin wonen samen in een appartement in Amsterdam. Ze praten veel, maar als Berfin wil weten hoe het écht met haar moeder gaat, moet ze het vragen aan haar nicht. En dan wordt Gülay ziek. Een verhaal over Turkse geheimen en Nederlandse keuzevrijheid en over hoe moeilijk het soms is om te doen met je leven wat je wil.


Als muzikant en acteur Eddy B. Wahr leukemie blijkt te hebben, zeggen zijn artsen dat hij zijn broers moet bellen. Een stamceltransplantie van een familielid kan zijn leven redden. Maar Eddy heeft een ingewikkelde verhouding met zijn broers. Twee van de drie spreekt hij vaak tijden niet omdat ze ruziën over geld. Er is altijd wel een broer die claimt nog geld te krijgen van een andere broer. ‘We kunnen makkelijk zonder elkaar’, zegt Eddy. Maar wat gebeurt er nu hij zijn broers wel echt nodig heeft?


Soms is niets doen beter dan iets doen. Maar het is niet eenvoudig om te moeten toekijken van de zijlijn zonder in actie te mogen komen. Hoe kun je jezelf in de hand houden als handelen uit den boze is?

(In samenwerking met Julie Blussé)


Wat als je spiegelbeeld niet reflecteert wie je zou willen zijn, of wie je ooit was? In deze aflevering worstelen twee mensen met de consequenties van een metamorfose.

(In samenwerking met Laura Stek)