Nooit meer slapen

reportages NPO Radio 1

Voor het radioprogramma Nooit meer Slapen op NPO Radio 1 maakte Tjitske Mussche tussen 2014 en 2018 reportages met/over schrijvers, theatermakers en beeldend kunstenaars. Een kleine selectie is hier terug te luisteren.

Mei 2014 verscheen onder de titel ‘Hee hoor mij Ho simultaan op de brandtorens’ een bundel van maar liefst 1800 pagina’s verzameld werk van H.H. ter Balkt. De 75-jarige Ter Balkt won in 2003 de P.C.Hooftprijs en staat bekend als dwarse ‘boerendichter’ die gedichten schrijft die ‘stampen, knoerpen, toeteren, wringen en walsen’. Tjitske Mussche zocht de schrijver eind april 2014 op in Nijmegen om te praten over zijn werk.


Rapper Hef wordt gezien als de koning van de Nederlandse straatrap. Hij brak acht jaar geleden door met zijn single ‘Puur’, die ruim twee miljoen keer werd bekeken op Youtube. Hef rapt over seks, drugs en criminaliteit, maar in het in 2017 verschenen boek ‘Hiphop in Nederland’ van Parool-journalist Rajko Disseldorp wordt een heel andere kant van hem belicht. Samen met Disseldorp zocht Tjitske Mussche Hef op in zijn thuishaven Hoogvliet, een buitenwijk van Rotterdam.


In 2016 zou Roald Dahl honderd jaar geworden zijn. In de jaren zeventig, tachtig en negentig groeiden vele kinderen op met De fantastische Meneer Vos, De Griezels en Matilda. Soms werden deze kinderen later zelf ook schrijver. Welke invloed had het werk van Dahl op auteurs als Ellen Deckwitz, Maarten van der Graaff en Jerry Hormone?


Hoofdpersoon is dertiger James Dillard, die al eerder een personage was in haar roman ‘Half mens’. Hoe bepaal je wie je bent? Doe je dat eigenlijk wel zelf? ‘IJstijd’ beschrijft het liefdesverdriet van James Dillard en zijn zoektocht naar een zinvol bestaan. Tjitske Mussche ontmoette Maartje Wortel in een van de huizen van haar hoofdpersoon: het Amstel Hotel in Amsterdam.